Beroepsvisserij onder de loep in Andere Tijden

5143
27 mrt 2018

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden dook vorige week in de wereld van de beroepsvisserij. De uitzending geeft een interessant kijkje in de wereld van de vissers, waarbij ze zelf ook uitgebreid aan het woord komen en toegeven zich niet altijd aan de regels te houden. Of, zoals een beroepsvisser in de docu zegt: "We waren de boel op grote schaal aan het flessen".

Kijk de ontluisterende aflevering via deze link terug. Daarnaast maakte NPO Focus een interessant overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse beroepsvisserij over de afgelopen eeuwen, voorzien van prachtig beeld- en geluidsmateriaal.

Waar bloeiende vissersdorpen langs de kust Nederland in het verleden kenmerken, herinneren op veel plekken nu alleen nog de oude vissershuisjes en havens aan die tijd. De Nederlandse visserij is de afgelopen decennia flink geslonken. Wat heeft deze verandering veroorzaakt en welke offers hebben de Nederlandse vissers gebracht om de visserij in stand te houden?

Hoe is Nederland een vissersland geworden?

In de Lage Landen, omringd door water, vormt de voorraad in de zee al eeuwenlang een belangrijke voedselbron voor de altijd maar toenemende bevolking. Maar naast broodnodig is vissen ook winstgevend.

In de veertiende eeuw wordt het haring kaken uitgevonden. De Nederlander Willem Beukelszoon introduceert het concept, wat het goedhouden van vis voor langere afstanden mogelijk maakt. Naast deze ontwikkeling, vindt in de middeleeuwen een verplaatsing van de haringpopulatie plaats van de Oostzee naar de Noordzee.

Klik hier voor het hele artikel.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.